Pagini

miercuri, 21 ianuarie 2015

LUMEA ÎN IANUARIE 1945. Scurtă enciclopedie a evenimentelor



De peste o jumătate de secol evenimentele istorice ale omenirii sunt însoțite îndeaproape și parcă paradoxal de sunetul unei muzici, să-i spunem, de divertisment. În fapt, chiar apariția primelor clasamente, ce aveau ca scop ierarhizarea celor mai populare cântece de ”muzică ușoară”, a fost un eveniment istoric remarcabil.
         Strămoșul topurilor de astăzi a fost publicat în Statele Unite de revista Billboard, la 6 ianuarie 1936.  Patru ani mai târziu, în iulie 1940, tot cei de la Billboard reușesc să întocmească primul clasament din lume al celor mai vândute discuri cu șlagăre, iar din 1958, prin dezvoltarea fără precedent a posturilor de radio și televiziune, apare Hot 100, topul care combină atât vânzările cât și difuzările radiofonice. În Europa, primul top apare în Marea Britanie în 1952, iar de atunci, gestul de a ierarhiza săptămânal hiturile pop, devine un fenomen mondial.

     Prima ediție HOT 100 publicată de Billboard pe 27 iulie 1940    
   Prinși în vârtejul evenimentelor, indiferent dacă acestea au fost tragice sau fericite, oamenii au avut puterea de a nu renunța la bucuria de a asculta muzică. Pentru a omagia acest gest simplu și cotidian, dar și pentru a celebra cei 70 de ani de când muzică pop este propagată în eter, vă invit, în acest blog, să călătorim în timp  având drept reper câte un hit ce a marcat, prin succesul său, marile momente ale istoriei contemporane și recente.

Să începem incursiunea noastră din luna ianuarie a anului 1945. 
Europa era în acel moment  în plin război mondial, Anglo-americanii, dinspre vest , împreună cu aliații lor sovietici, dinspre est, duceau lupte grele pentru înfrângerea Germaniei naziste. Evenimentele  care marcau umanitatea la scară planetară erau unele ale violenței și suferinței și asta chiar dacă confruntarea se ducea sub stindardul eliberării țărilor cotropite de naziști și a libertății individului! 

  După 6 săptămâni de lupte americanii preiau controlul în Ardeni  
Pe frontul de vest, cu pierderi grele (aproape 20 de mii de soldați morți), aliații reușesc să stopeze ofensiva wehrmachtului din Ardeni. 
       Înaintarea panzerelor  nu este doar oprită ci și împinsă înapoi.  După 6 săptămâni de lupte înverșunate (12 dec – 25 ian), tentativa generalilor germani Gerd von Rundstedt și Walter Model de a ocupa portul belgian  Andwerp este dejucată de trupele anglo - americane. Concepută și pornită ca o lovitură surpriză ofensiva germană din Ardeni s-a încheiat prost pentru armata hitleristă dar, din păcate, după acest episod nici aliații nu au avut  prea mari motive de satisfacție.

Pe frontul de est, Armata roșie profită de această situație militară și pornește ofensiva de pe râul Vistula. Deși patrioții polonezi, care declanșaseră insurecția de eliberare a Varșoviei, îi așteptau pe ruși încă din august 1944, sprijinul armatei sovietice, aflată deja la porțile orașului, a venit abia în ianuarie, după ce trupele SS înecaseră în sânge tentativa insurgenților polonezi. Acum, după doar trei săptămâni de lupte (12 ian - 2 feb), generalii sovietici  Jukov și Konev, care dispuneau de aportul a peste 2 milioane de soldați și patru mii cinci sute de tancuri, dau peste cap mult mai puțin dotata apărare germană (numai patru sute de mii de oameni și o mie o sută de tancuri), se avântă spre Oder și ajung la doar 70 de km de Berlin. Pe parcursul acestor operațiuni (pe 27 ian) este descoperit lagărul de exterminare de la Auschwitz și, odată cu el, dovezile holocaustului comis de naziști.
       Armata roșe sărbătorește succesul ofensivei de pe Vistula        
Aceste evenimente militare vor pecetlui soarta celui de-al III-a Reich. Epuizată, Germania nazistă va capitula peste doar patru luni. Pe de altă parte, în cursa spre Berlin,  în fața Armatei Roșii,  anglo - americanii au pierdut un tempo important ceea ce îi va da lui Stalin nefasta oportunitate  de a hotărî configurația postbelică a Europei, mai ales a țărilor din est, intrate deja sub influența ”măreței Rusii”.

În România armata sovietică se comporta ca o veritabilă falangă de ocupație și nicidecum ca o forță eliberatoare. Printre multe alte gesturi arbitrare, la jumătatea lunii ianuarie, puterea sovietică somează guvernul român, condus de generalul Sănătescu, să demareze acțiunea de deportare a etnicilor germani din Ardeal în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică. Statisticile vorbesc de aproape 70 de mii de sași și șvabi (bărbați și femei) deportați la muncă grea în minele și în fabricile sovietice. Aproape 10 mii dintre ei au plătit cu viața ”vina” de a fi fost cetățeni români de etnie germană.

       Apostolii lui Stalin, cu Ana Pauker în mijlocul prezidiului       
Tot în ianuarie, la sfârșitul lunii,  la București este pregătită scena politică pentru subjugarea ”legală” a României. La 31 ianuarie ia ființă Frontul Democrat Român,  un paravan al comuniștilor, condus de oameni  ce reprezentau integral și fără rezerve interesele Moscovei în țara noastră. Conducerea FDR îi avea în prim plan pe  Ana Pauker (Hanna Rabinsohn)  Teohari Georgescu (Burah Tescovich) , Vasile Luca (László Luka), Gheorghiu Dej, Lucrețiu Pătrășcanu, Civu Stoica și Petru Groza, personaje extrem de controversate și toxice pentru soarta României, oameni pe care istoria i-a reținut drept ”apostolii lui Stalin”.

Chiar dacă în estul Europei democrația este pusă între paranteze iar libertatea înlocuită de dictatură și disciplina muncitorească, undeva în vest, viața își urmează cursul natural spre lumină  și dreptul ”neîngrădit” la fericire.

În ianuarie 1945, în studiourile cinematografice Warner Brothers graficianul Chuck Jones îi dă viață simpaticului personaj de desene animate, Pepe Le Pew. Un sconcs elegant și pedant care întruchipa arhetipul masculin al francezului veșnic îndrăgostit. Plin de farmec și umor, prezent în zeci de scurt metraje, Pepe va inspira și amuza zeci de generații de copii, adolescenți și oameni maturi.

 Bing Crosby, cel ce făcea legea în ian. 1945 în US Billboard Chart 
Și, în timp ce La Londra se năștea Rod Stewart, cel ce avea să devină un mega star al muzicii pop, în topurile muzicale din Statele Unite, făcea carieră un hit ale cărui acorduri muzicale răzbăteau până și dincolo de ocean, până pe linia frontului din Ardeni, acolo unde soldații americani îl ascultau și-l fredonau în momentele lor de liniște, când urletul sirenelor și șuieratul obuzelor înceta. Era vorba de marele Bing Crosby care, alături de trupa Andrews Sisters, ridica on air, în ianuarie 1945, nemuritorul ”Don’t  Fence Me In”. Un cântec aflat pe primul loc în US Bilboard ale cărui versuri vorbeau într-un ton visător și romantic tocmai despre setea, oricărui om, de a avea libertate, de a fi neîngrădit. Don’t  Fence Me In.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu