Pagini

marți, 17 februarie 2015

LUMEA ÎN IANURIE 1975 vs 2015. Scurtă enciclopedie


   Ceea ce se întâmplă la acest început de an, 2015, în țara noastră este în fapt un moment unic în istoria României. Niciodată un număr atât de mare de demnitari ai statului, de oameni politici sau de afaceri, de oameni din lumea sportului sau din mass-media, nu au fost chemați să dea socoteală, pentru erorile lor, în fața justiției. Treziți abia acum din amorțeala unui sfert de veac post ceaușist, procurorii instrumentează cauze și acuză dregătorii statului de corupție, evaziune fiscală și alte fărădelegi. Reținerile, cercetările și condamnările se țin lanț și ocupă spații largi în ziare sau în emisiunile de radio și TV.   Personaje influente și de notorietate ale elitei post ceaușiste sunt deja în pușcărie sau își așteaptă procesele.  Hrebenciuc, Mitrea, Videanu sau Elena Udrea sunt doar câteva nume, cele mai ”sonore”, ale acestei elite decăzute ce și-a căutat preamărirea în afaceri oneroase și în ”ciordeli” compromițătoare.

   De parcă nimic nu ar fi nou sub soare, astfel de cazuri și scandaluri s-au întâlnit și la case mai mari, nu degeaba se spune că cei ce nu cunosc istoria riscă s-o repete...
   
    În ianuarie 1975, adică acum 40 de ani, în SUA se consuma ultima etapă a unui uriaș scandal, Watergate ! După câteva luni de cercetări juridice și procese, înalți demnitari ai administrației prezidențiale primeau, în boxa acuzaților, sentințele în acest caz unic în analele americane. Fostul procuror general al SUA și fostul conducător al campaniilor electorale ale lui Nixon,  John N Mitchel, primea pentru sperjur, obstrucționarea justiției și conspirație, 19 luni de închisoare. Alături de el, în același dosar, alți doi ”grei”, fostul șef de cabinet al lui Nixon, HR Holdeman și fostul ministru de interne, John Ehrlichman, au primit la rândul lor, pentru aceleași fapte, câte 18 luni de pușcărie. 

  Ziarul care a dezvăluit fără încetare tot dedesubtul afacerii Watergate   
   Nu banii au fost însă mobilul direct în cazul Watergate ci dorința de a avea putere politică. Ce s-a întâmplat. Oamenii lui Nixon și-au propus să-l mențină pe acesta încă un mandat la Casa Albă, așa că s-au pus pe spionat. Ținta: membrii partidului democrat, adversarii lor politici. Informațiile obținute de la aceștia prin înregistrări ilegale și furt de documente, au fost folosite deopotrivă atât în dejucarea planurilor electorale cât și în compromiterea candidatului democrat. 
  Operațiunea se părea că a reușit din moment ce, în 1973, Richard Nixon bifa al doilea mandat la casa Albă. 
  Numai că, din pură întâmplare, fărădelegea a fost descoperită și, chiar dacă oamenii președintelui au pus în mișcare o întreagă mașinărie administrativă pentru a bloca ancheta, ei nu au putut opri aflarea adevărului. Eroii cazului au fost considerați doi jurnaliști de la The Washington Post, Bob Woodward și Carl Bernstein, care au ținut pasul cu ritmul anchetei și care au demascat în permanență atât condamnabilul gest de a spiona adversarii politici cât și încercările înalților demnitari de a obstrucționa ancheta. E drept că cei doi au avut o sursă gazetărească extrem de bine acoperită și de bine plasată, respectiv pe adjunctul FBI de la acea vreme. Cert este că în august 1974 Richard Nixon demisionează și devine primul președinte american care recurge la acest gest, iar în ianuarie 1975, așa cum am spus deja, se pronunță și condamnările pentru demnitarii implicați direct în cazul Watergate.

                  O imagine clasică a războiului din Vietnam                          
   Acestea nu erau singurele probleme ale societății americane la acea vreme. Organizația studențească de extremă stângă Weather Undergraund își continuă acțiunile violente la adresa administrației federale. De această dată, pe 29 ianuarie 1975,  ei acuză Puterea de acțiuni ilegale în Vietnam și execută un atentat cu bombă la sediul ministerului american de externe. E drept, atentatul nu s-a soldat cu victime sau răniți, el fiind anunțat și revendicat cu multe ore înainte, dar a produs o emoție destul de mare în societatea americană și așa ostilă războiului din Vietnam.
   În ceea ce privește acest război, după zece ani de lupte, conflictul își pregătea deznodământul. La Hanoi, în capitala nordului comunist, biroul politic  hotăra începerea celei mai mari ofensive împotriva celeilalte capitale, Saigon și a sud-vietnamezilor care, la acea vreme, erau din ce în ce mai puțin sprijiniți de americani. Astfel, pe 7 ianuarie provincia Phuoc Binh, din sud, este cucerită de trupele Viet Cong. De notat că, la vest, în Laos, Khmerii roșii începeau și ei o ofensivă necruțătoare împotriva propriului popor.

   La nivel global, în ianuarie 1975, criza energetică începe să-și facă din ce în ce mai mult simțită prezența. De această dată, cel puțin în aparență, mobilul se regăsește în hotărârea OPEC, organizația țărilor exportatoare de petrol (în majoritate arabe), de a majora prețul țițeiului cu 10 procente. Decizia a făcut ca prețul barilului să depășească pragul de 13 dolari americani, ceea ce a provocat dezechilibre bugetare însemnate în mai multe țări de pe glob și a generat, peste tot în lume, valuri de scumpiri și crize politice.

VW Rabbit, oferta germană de mic litraj o alternativă la limuzinele 8 în V
    Un răspuns la fenomenul de creștere a prețului benzinei la pompă vine din partea producătorilor auto care dezvoltă modelele cu consum mic de carburant, iar aici par a se pricepe, deocamdată, foarte bine europenii și japonezii. Producătorul Volkswagen reușește să introducă, în ianuarie 1975, pe piețele auto din SUA și Canada, modelul Rabbit, o altă denumire a binecunoscutul VW Golf.  
   Măsura succesului acestei întreprinderi este dată de o mică firmă de taximetre din Lexington, Kentucky care, după ce a achiziționat 11 astfel de autoturisme germane a reușit, la sfârșitul anului, să constate o economie în bugetul de cheltuieli, prin consumul redus de carburant, de 135 mii dolari. Big deal!

   În lumea științei și tehnicii rușii se pot mândri cu programele lor spațiale. În ianuarie 1975, este lansat, cu doi oameni la bord, Soyuz 17. Cei doi astronauți, Aleksei Gubarev și Georgi Grechko, au inaugurat atunci stația orbitală Salyut 4 la bordul căreia vor stabili un nou record aerospațial.  Timp de 28 de zile, cel mai lung timp petrecut de om până atunci în spațiul cosmic, astronauții sovietici au făcut zeci de experiențe și vor fi ascultat, cu sau fără voia partidului, și hiturile momentului, emise de posturile de radio americane sau europene.

   Pe pământ preferințele muzicale ale ascultătorilor se schimbau de la o săptămână la alta. În ianuarie 1975, în plină epoca disco, în US Billboard HOT 100 primul loc a fost ocupat pe rând de Elton John cu ”Lucy in the sky with diamonds” , Bary Manilow cu ”Mandy” și The Carpenters cu ”Please Mr Postman”. 
  Peste ocean, pe prima poziție în UK Singles Charts, vibrau acordurilor pop-rock întreținute de ghitările electrice ale celor de la Stats Quo cu hitul ”Down down” dar și de vocile fabuloase ale celor de la The Tymes ce interpretau al lor hit, ”Mr Grace”. 

Lucy, o vedetă în vârstă, 3, 2 miliaone de ani
   Dinte ele, hitul lui Elton John, preluat de la Beatles, are o conotație aparte. La sfârșitul lui 1974 și începutul lui ‘75 (dec – ian), în Africa australă, o echipă de antropologi care efectua săpături de specialitate în Etiopia, a descoperit cel mai vechi schelet umanoid. Era al unei femei care trăise acum mai bine de 3 milioane de ani! Au botezat-o Lucy, după cea mai ascultată melodie din tabăra lor...

   Descoperiri extraordinare și dezvoltări tehnologice remarcabile s-au făcut și în domeniul IT. În numărul din ianuarie 1975 pe coperta revistei de specialitate ”Popular Electronics” apărea un anunț promoțional pentru ceea ce se dorea a fi cel mai nou și cel mai mic computer din lume. Conceput într-un garaj, ALTAIR 8800 a fost primul homecomputer din lume destinat unui uz general. Producătorul, compania MITS condusă de electronistul Ed Roberts, manifesta cu privire la vânzări, un optimism rezervat, însă așteptările sale au fost cu mult depășite. În februarie erau înregistrate deja 1000 de comenzi, în mai ajunseseră la 2500,  iar în august cifra comenzilor depășea 5000 de unități. Un succes care însă purta în spate și un alt mare nume. Programul folosit ce calculator purta semnăturile lui Bill Gates și Paul Allen, adică a mărcii Microsoft.
   
   Și uite așa, prin rezonanța unei mărci care astăzi este nelipsită  din cotidianul nostru, revenim în 2015 pe plaiurile mioritice. Aici, la noi, Microsoft a devenit, din păcate, numele unei afaceri oneroase care implică numeroși miniștrii ce s-au succedat la putere în ultimii 10 ani. Demnitari care, ca și în cazul Watergate, au încercat și încearcă din răsputeri să blocheze anchete și să zădărnicească acțiunile justiției. Injectați de puterea banilor, acești domni și doamne trăiesc într-o lume ireală, fantastică, halucinantă.

             Elton John, de 40 de ani în vârful muzicii pop - rock             
   În ochii Elenei Udrea au sclipit cândva mii de diamante. Viața ei a plutit pentru o clipă printr-o lume a mandarinilor de celofan colorat și a unui cer de marmeladă în care puterea a ademenit-o cu voce suavă și viziuni caleidoscopice ”Nuți in the sky with diamonds”... Acum însă,  cu fiecare zi ce trece visul de preamărire e spulberat de procurori, iar speranța unei vieți pline de flori și de farmec se năruie ca un castel de nisip. Pentru ea, și toți ceilalți ce-i seamănă, trezirea va fi teribilă  și sevrajul cumplit...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu